Comentaris sobre "Musclos per sopar"

El proper 3 de setmebre ens trobarem per comentar Musclos per sopar, de Birgit Vanderbeke, inspirada en una família model alemanya on tots esperen la tornada del pare però passen les hores i el pare no torna, poc a poc els altres es rebel·len i posaran en qüestió tots els valors de la família tradicional. 

L'acció es desenvolupa una tarda mentre la mare i les seus dos fills esperen l'arribada de la feina del pare després en la que hauria tancat un important acord comercial. Però el pare no arriba i la tensió comença a apoderar-se dels presents. Primer és la preocupació que li hagi pogut passar alguna cosa, després la indignació perquè la tardança pot fer malbé les musclos que tant han costat de preparar i finalment el temor que la seva absència sigui una prova a la que els està sometent el cap de família. 

La especial característica de Birgit Vanderbeke ha estat la de dinamitar a consciència la estructura familiar de la petita burgesia d'extraradi, afegitn la incessant presència d'aspectes concrets de la vida política i civil del a posguerra alemanya, que adorna com a teló de fons l'ensorrament dels ciments domèstics. Així neix el conegut com "estil Vanderbeke" ironia punyent, bombes de rellotgeria que deixa caure aquí i allà de la narració, confusió i desconcert com aproximació dels fets per part dels testimonis de la Història, neurosis incontrolables que corroeixen tot el que els envolta, incapacitat casi radical dels éssers humans per conviure pacíficament entre si, descrivint un escenari bèl·lic instal·lat dins la quotidianeïtat diària.

                                   vanderbeke

Per anar fent un tastet us deixem els següents enllaços on trobareu ressenyes destacades: 

Musclos per sopar, en Quadern vermell


Musclos per sopar, en Bibarnabloc.cat









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada