Ressenya de "Volver", per Salvador Roca

Jaime Gil de Biedma neix a la Nava de la Asunción,Segovia, l'any 1929, en el si d'una família de l'alta burgesia castellana. El seu pare es traslladà a Barcelona per treballar a la “Compañía de tabacos de Filipinas”. Gil de Biedma va passar part de la guerra civil refugiat a la casa de la Nava. Quan torna a Barcelona, on estudia el batxillerat i l'advocacia, li queda la nostàlgia d'aquells anys passats. La infància és molt present a la seva obra no tant sols com a record o nostàlgia sinó com a actitud. Ja madur manifestà: Quién me conoce ahora dirá que mi experiencia nada tiene que ver con mis ideas, y es verdad...

La seva homosexualitat marca la seva vida interior i el fa ser profundament pessimista, i el porta al límit, a viure una sèrie d'experiències íntimes auto destructives.         

Tot plegat l'influeix i crea un llenguatge propi en la seva poesia i en la forma d'escriure. Cerca la contemporaneïtat i la racionalitatl'experiència, aconseguint un discurs propi i universal, en la seva poesia. Cultiva la perfecció en la forma, absent de rimes, amb un llenguatge col·loquial i una ironia clarament marcada que a voltes pot ratllar el cinisme. Encara que la seva obra és poc extensa – mai es va plantejar escriure de forma professional – és un poeta important i un referent del segle XX.

A part de la poesia també escrigué assajos literaris. L'any 1974, ja malalt, té una crisi i deixa d'escriure. Va morir a Barcelona l'any 1990.

La marca de l'home, de Philip Roth

Som al 1998, l'any en què els Estats Units viuen immersos en un frenesí de lascívia provocat pel processament del seu president. En Coleman Silk és un professor universitari que és forçat a jubilar-se per haver fet un comentari a classe que és titllat de racista. El càrrec que li imputen és mentida, però la veritat real sobre Silk deixaria atònit fins i tot al seu acusador més violent. En Silk té un secret des de fa cinquanta anys, que manté ocult a la seva dona, als quatre fills, als seus col·legues i fins i tot als seus amics, inclòs l'escriptor Nathan Zuckerman. Serà Nathan qui decidirà destapar el secret d'en Silk. 


Guanyadora dels premis Pen/Faulkner, WH Smith Literary i del Prix Médicis étranger, La marca de l'home és una de les obres mestres absolutes de Philip Roth. Un llibre sobre la força de voluntat, sobre la determinació d'un home per esdevenir una cosa més del que li permet el destí. 

I per complementar la lectura, us deixem aquest díptic que parlar d'alguns "escriptors ficticis":