Ressenya de "Volver", per Salvador Roca

Jaime Gil de Biedma neix a la Nava de la Asunción,Segovia, l'any 1929, en el si d'una família de l'alta burgesia castellana. El seu pare es traslladà a Barcelona per treballar a la “Compañía de tabacos de Filipinas”. Gil de Biedma va passar part de la guerra civil refugiat a la casa de la Nava. Quan torna a Barcelona, on estudia el batxillerat i l'advocacia, li queda la nostàlgia d'aquells anys passats. La infància és molt present a la seva obra no tant sols com a record o nostàlgia sinó com a actitud. Ja madur manifestà: Quién me conoce ahora dirá que mi experiencia nada tiene que ver con mis ideas, y es verdad...

La seva homosexualitat marca la seva vida interior i el fa ser profundament pessimista, i el porta al límit, a viure una sèrie d'experiències íntimes auto destructives.         

Tot plegat l'influeix i crea un llenguatge propi en la seva poesia i en la forma d'escriure. Cerca la contemporaneïtat i la racionalitatl'experiència, aconseguint un discurs propi i universal, en la seva poesia. Cultiva la perfecció en la forma, absent de rimes, amb un llenguatge col·loquial i una ironia clarament marcada que a voltes pot ratllar el cinisme. Encara que la seva obra és poc extensa – mai es va plantejar escriure de forma professional – és un poeta important i un referent del segle XX.

A part de la poesia també escrigué assajos literaris. L'any 1974, ja malalt, té una crisi i deixa d'escriure. Va morir a Barcelona l'any 1990.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada