Díptics i Properes lectures

Amb el material d'acompanyament d'Un lloc entre els morts també us hem donat aquest fulletó que complementa el díptic Escriptors d'un sól èxit:

En el díptic de l’octubre passat, Escriptors d’un sol èxit, relacionat amb la novel·la Nada de Carmen Laforet, us comentàvem:
Tot i que per raons diferents a les que hem vist fins ara, la vida de l’índia Arundhati Roy també va estar marcada per una primera novel·la que es va convertir en un èxit mundial. El déu de les petites coses, una història sobre dos germans bessons indis que queden traumatitzats per un fet de la seva infància, va obtenir el premi Booker el 1997, es va traduir a 40 llengües i porta venudes més de sis milions de còpies a tot el món. Després d’aquell èxit inesperat, Roy no només es va recloure sinó que va aprofitar la fama per a dedicar-se a l’activisme polític i social. El 2007 va anunciar la publicació de la seva segona novel·la. Encara l’esperem.
Doncs bé, us hem de comunicar una molt bona notícia: Arundhati Roy ha publicat la seva segona novel·la, El Ministeri de la felicitat suprema, que podeu aconseguir a la Biblioteca a partir d’aquest mateix mes de febrer.

També us volem comentar que hauríeu de visitar la pàgina

Properes lectures

del nostre bloc ja que hem hagut de modificar la tertúlia del desembre, que canvia de dia i d'hora també, per poder rebre una convidada molt especial!

Un lloc entre els morts, Maria Aurèlia Capmany

L’any 2018 es commemoren els 100 anys del naixement de Maria Aurèlia Capmany (1918-1991), novel·lista, dramaturga, assagista, traductora, activista cultural, antifranquista i feminista.

Filla del folklorista Aureli Capmany, fou una de les escriptores catalanes més polifacètiques de la seva època. Cultivà la narrativa, el teatre, l’assaig i altres gèneres literaris a banda de dedicar-se també a la traducció.


En narrativa, ben aviat destacà i guanyà el premi Joanot Martorell el 1948 amb la novel·la El cel no és transparent i el premi Sant Jordi de 1968 amb Un lloc entre els morts, entre d’altres premis literaris.

Com a assagista, destaquen les seves obres sobre la situació de la dona així com els nombrosos articles que dedicà a diversos aspectes de la cultura i de la societat catalana. En el camp de la dramatúrgia, fundà l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual amb Ricard Salvat.

Va ser regidora (1983-1987) i responsable de les àrees de Cultura i d’Edicions a l’Ajuntament de Barcelona i membre de la Diputació de Barcelona des del 1983 fins que va morir el 2 d’octubre de 1991. Membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i presidenta del Centre Català del Pen Club, l’any 1982 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

Nosaltres llegirem Un lloc entre els morts, una novel·la històrica desenfadada i personal. D'una banda, se centra en escenaris i personatges reals: Barcelona, Cervera i més tangencialment Venècia, en el pas del segle XVIII al XIX, amb la invasió del general Duhesne i la influència francesa; però, de l’altra, el fil conductor de l’obra és la vida d’un personatge de ficció, Jeroni Campdepadrós i Jansana, permanent insatisfet i inadaptat, que morirà molt jove. Hereu atípic d’una família rica, Jeroni, apostarà per la pervivència a través de l’escriptura.


A més, us hem preparat aquest díptic en el que podeu llegir una entrevista que li va fer la Montserrat Roig, esperem que la trobeu molt interessant: