Número zero, d'Umberto Eco

El 19 de febrer passat moria el semiòleg, filòsof, escriptor italià Umberto Eco, a la nostra tertúlia hem pensat que el millor homenatge que se li pot fer és llegint i comentant la seva última novel·la: "Número Zero".


En aquesta obra es demostra que els perdedors, com els autodidactes, sempre tenen coneixements més vastos que els guanyadors. Si vols guanyar has de saber una sola cosa i no perdre temps amb les altres: el plaer de l'erudició està reservat als perdedors. Amb aquestes credencials se'ns presenta en Colonna, el protagonista de Número zero, que l'abril del 1992, als cinquanta anys, rep una estranya proposta d'un tal Simei: es convertirà en el cap de redacció de Domani, un diari que s'avança als esdeveniments a còpia de suposicions i molta imaginació, sense tenir gaire en compte el límit que separa la veritat de la mentida i de passada fent xantatge a les altes esferes del poder.L'home, que fins en aquest moment, ha malviscut fent de documentalista i que, en paraules de la seva exdona, és un perdedor compulsiu, accepta el repte a canvi d'una quantitat considerable de diners, i comença l'aventura. Reunits en un despatx confortable, en Colonna i altres sis col·legues preparen el que serà el Número 0, l'edició anticipada del nou diari, i per això indaguen en arxius que parlen dels secrets ocults de la CIA, del Vaticà i de la vida de Mussolini. Tot sembla anar sobre rodes fins que un cadàver estès en un carreró de Milà i un amor discret canvien el destí del nostre heroi i la manera com nosaltres, lectors, mirarem la realitat, o el que en quedi.

Si voleu més informació sobre l'autor podeu consultar aquests dos articles:
"Umberto Eco, adéu a l'erudit pop" i "Umberto Eco, que ho sabia tot"


Per complementar la lectura us hem preparat aquest díptic en el que trobareu novel·les que tracten el món periodístic des de punts de vista ben diferents: