Ressenya de "Desig de xocalata", per Mercè Oms

Comença amb la resurrecció, o millor dit, la recuperació d'una xocolatera de porcellana blanca, que afecta la vida de tres dones en diferents èpoques.

L'autora ens conta la seva història començant pel final. Ens explica com la xocolatera està present en tres actes, amb principis ben desconnectats: la Barcelona pre- i post-olímpica, la Barcelona de finals del segle XIX i la Barcelona dels volts del 1750. Tres moments que s'uneixen a la vida de tres dones, que una a una en seran protagonistes.

Les històries de les tres dones no són grans històries, són les anècdotes, les passions i les decisions preses en un moment que condicionen i marquen un destí.

Els apunts històrics i els personatges reals es barregen amb la ficció d'una manera àgil i gens carregosa.

La història acaba amb el naixement de la xocolatera a la fàbrica de porcellana de Sèvres... És estrenada tot just sortida de la fàbrica... El desig de xocolata no té espera...

Mercè Oms

La vall de la meravella, Amy Tan

El mes vinent llegirem aquesta obra que se situa a Xangai el 1912 i que ens narra la vida de la Violet, la filla privilegiada de la madam nord-americana de la casa de cortesanes més prestigiosa de la ciutat. Quan la dinastia Xing perd el poder, però, la noia s’ha de separar de la seva mare a causa d’un cruel engany. Mig xinesa, mig americana, intenta buscar el seu lloc entre dos mons i es converteix en una astuta cortesana que excel·leix en l’art de la seducció i la il·lusió. 


En un viatge èpic que transportarà el lector al món perdut del Xangai cortesà, al llarg de quaranta anys les dues dones lluitaran amb energia i determinació per restablir les seves arrels, recuperar les seves identitats i reconduir les seves vides.

Com a lectura complementària, us hem preparat aquest díptic que tracta sobre cortesanes literàries: