Lectura mes de Juny

Estem treballant en la lectura del mes de juny Carmen, de Prosper Mérimée, obra que descriu la degeneració de Don José després de conèixer la gitana Carmen. El mite de la femme fatale i sensual al mateix temps que causa la gelosia als seus diferents amants

Carmen és una novel·la de Prosper Mérimée escrita el 1845 i publicada a La Revue des deux mondes, una publicació francesa mensual, fundada l'1 d'agost de 1829

Tracta una història d’amor i sang que transcòrre en l’Espanya de 1820. Durant un viatge per el sur de Espanya, el narrador (un arqueòleg francès) coneix a Don José Lizarrabengoa, un exmilitar d’orígen navarrès. Don José li explica els seus amors amb Carmen, una gitana sensual que es va creuar al seu camí, el va apartar de l’Exèrcit i el va arrossegar cap al delicte, convertint-lo en un bandit. Don José, cec d’amor per Carmen, va tolerar que estiguès casada amb un bandoler anomenat "El Tuerto" a la banda de la qual s’hi va unir i va col·laborar amb ell en emboscades i crimens i a qui per gelosia finalment va desafiar i matar en una baralla amb ganivets. Més tard Carmen es va unir a un torero anomenat Lucas. Don José no va suportar el seu menyspreu i la va matar. Temps després, presa de remordiments, Don Jose s’hi va entregar i va ser condemnat a mort. 

Prosper Mérimée (París, 28 de setembre de 1803 - Canes, 23 de setembre de 1870), autor, historiador i arqueòleg francès. Li agradava el misticisme, la història i l’ocult. Va estar influenciat per les històries de ficció popularitzades per Sir Walter Scott i per la crueltat i drames psicològics d'Aleksandr Puixkin. Sovint les històries que narra estan plenes de misteri i tenen lloc fora de França. Espanya i Rússia són les seves fonts d'inspiració freqüents. Va viatjar en nombroses ocasions a Espanya, de la qual va deixar testimoniatge escrit en articles de costums i cartes i on va fer amics i va tenir amants. Segons una carta de Mérimée a Mari Manuela Kirkpatrick, comtesa de Montijo, es va inspirar en una història que ella li va relatar en un dels seus viatges a Espanya en 1830.




Us deixem uns enllaços per accedir a la versió castellana en pdf i en la seva llengua original així com d'altres obres relacionades: 

Carmen, de Prosper Mérimée (pdf) en Planetalibros 

Carmen, de Prosper Mérimée (francés) en Freeditorial


#JoEmQuedoACasa
#LaCulturaaCasa
#Bibliotequesacasa







Trobada virtual "Una lectora nada común"

El proper 7 de maig ens trobarem, com estava previst, per comentar Una lectora nada común, una novel·la entretinguda i curiosa que ens recorda que qualsevol moment és bo per aficionar-se a la lectura. La diferència és que degut a les recomanacions sanitàries no podrà ser físicament a la biblioteca si no que serà virtual per mitjà de la plataforma zoom. 




I què necessitem per fer servir l’aplicació ZOOM? 
  

    1. Dispositiu


         Portàtil (webcam (si es vol amb imatge), micro (veu), altaveus (so)
PC  (webcam (si es vol amb imatge), micro (veu), altaveus (so)
Tablet
Telèfon mòbil
    2. Aplicació

Us l' heu d'instal·lar per poder entrar a un reunió:
Enllaç a versió PC/Portàtil Windows --> https://zoom.us/client/latest/ZoomInstaller.exe

Enllaç a versió Android -->
https://play.google.com/store/apps/details?id=us.zoom.videomeetings

Enllaç a versió IOS  -->
https://apps.apple.com/us/app/id546505307


     3. Amfitrió de reunió
 Aquest  ha de registrar-se a zoom, crear la reunió, convidar als participants...En aquest cas és la Biblioteca Comarcal de Blanes de qui rebreu un correu electrònic amb un enllaç, la ID i la contrassenya
     
         4. Participants a reunió
Els participants són els que rebran un correu electrònic amb un enllaç a la reunió per part del amfitrió. Exemple de correu:
  

Clicant a l'enllaç us obrirà l'aplicació zoom i entrareu a la renunió. Si no teniu instal·lada l'aplicació us demanarà que la instal·leu.

També pot ser que us demani identificació: nom amb que voleu aparèixer, registre per mitjar Facebook o Google....

Quan entreu us demanarà permís per utilitzar la webcam i els dispositius d'audio i micro, heu de permetre



A la part inferior de la pantalla us apareixerà les opcions d’audio, càmara i xat, entre altres. Les podeu seleccionar clicant a sobre amb el ratolí (en cas de PC) o el dit (en cas de mòvil, Tablet). La resta de participants apareixeran al voltant de la finestra central, destinada a la persona que parla (en cas del PC), o bé a la pantalla i pantalles següents en cas del mòvil.  

Us hi esperem!




#JoEmQuedoACasa
#LaCulturaaCasa
#Bibliotequesacasa



Entrevista a Maria Aladern

Dins el blog Llibres i compañía trobareu publicada una entrevista realitzada a la nostra autora local i companya Maria Aladern

I navegant per el blog trobareu entrades sobre els seus llibres, ressenyes i comentaris.




També podeu veure l'entrevista realitzada a la Montserrat Medalla

Properament es realitzarà una entrevista en Vicenç Llorca

No us les perdeu!!



#JoEmQuedoACasa
#LaCulturaaCasa
#Bibliotequesacasa