Ressenya d'El cor de les tenebres, per Gemma Ciuró

Joseph Conrad emprèn aquest viatge al bell mig de la selva més desoladora, tant com pot ser-ho el cor de les persones. És per això també un viatge a l’interior, desgranant, a mida que es van succeint els fets, un a un, els trets distintius del costat més obscur de l’ésser humà. Un clàssic d’aventures? Una novel·la juvenil? Un assaig d’antropologia? Una crítica severa al colonialisme? El Cor de les tenebres és més que això. És una joia literària escrita de manera excel·lent que ens permet, amb un ritme creixent a mesura que avança el text, saber més de la vida d’aquest autor mitjançant la seva literatura plena de simbolismes i notes autobiogràfiques. Sens dubte, recomanable per a ser comentada en un club de lectura. Com la bona literatura clàssica, no té edat . 

Any Ramon Llull

A partir del mes vinent comença la celebració "tertuliana" de l'any Llull, que se celebra en commemoració del setè aniversari de la seva mort.

Ja sabeu que al juliol celebrem el nostre aniversari, i ja van 14 anys llegint, gaudint i comentant llibres!!!!! Així que hem decidit unificar aquestes dues celebracions i dedicarem el nostre aniversari a Llull amb la representació de Contes i faules de Llull, amb l'actriu Teresa Puig.A més, a més, a l'agost parlarem del Llibre d'Evast e Blanquerna, que ja podeu recollir a la Biblioteca per començar a llegir-lo.
El Llibre d’Evast e Blanquerna de Ramon Llull és probablement l’obra més coneguda del savi mallorquí. Escrit entre els anys 1276 i 1283, durant la seva estada a Mont-peller, el Blanquerna representa una fita de la literatura del nostre país, no només per la seva elevada qualitat literària, sinó perquè és la primera obra de narrativa de ficció que s’escriu en llengua catalana. El llibre es construeix al voltant de la figura de Blanquerna, el perfecte espiritual, que és successivament viatger, monjo, abat, bisbe, papa i eremita. Amb la seva actuació al llarg de les diferents etapes del seu periple vital, Blanquerna aconsegueix una reforma espiritual completa de la societat. Només quan ho aconsegueix abandona la vida activa i pot dedicar-se a la seva vocació primera: menar una vida eremítica i contemplar Déu.
Ramon Llull utilitza la figura de Blanquerna, el perfecte cristià, per oferir un programa complet de reforma espiritual de la societat. El romanç s’organitza en cinc llibres, que corresponen als cinc estaments de vida que pot tenir la persona espiritual (matrimoni, religió, prelatura, senyoria apostòlica i vida ermitana). El cinquè llibre, el de la vida ermitana, conté el Llibre d’amic e amat, un conjunt de versicles pensats per reflexionar-hi cada dia de l’any que ofereixen una síntesi de mística i filosofia lul·liana, presentat com un llibre de meditació cristiana per a ermitans. 

Per complementar la lectura, us hem preparat aquest díptic en el que podeu llegir comentaris sobre l'obra de Llull:
Us esperem a aquestes dues cites tan interessants!!!