Algunes curiositats sobre Proust

El proper 6 d'agost ens trobarem per comentar Pel cantó de Swann, de Marcel Proust, el primer dels set volums que formen A la recerca del temps perdut, la història d'una vida, de la infantesa a l'edat adulta, explicada en primera persona per un narrador sense nom. 

Amb les portes tancades, Proust no parà d'escriure, amb constants correccions i supressions. Més de dos-cents personatges reviuen sota la seva ploma i abasta quatre generacions. La seva homosexualitat, inconfessable en la societat de l'època, resta latent en gran part de l'obra. Mitjançant el narrador, mentint, manipulant i retallant Proust intenta reproduir el món d'aquesta joventut (des de la infància fins a l'inici d'una maduresa), retardat per la malaltia: de mica en mica, de personatge en personatge, de llum en llum, va anar reconstruint allò que havia viscut, li insufla una existència nova per al lector i el fa reviure per ell mateix. 

Vivia enclaustrat i treballava fins a l'extenuació en la seva obra principal A la recerca del temps perdut, que s'anà publicant entre 1913 i 1927, una part a títol pòstum, ja que morí d'esgotament a causa d'una bronquitis mal curada al 1922. 

El primer dels 7 volums, Pel cantó de Swann, s'edità per compte del mateix Proust a les Editions Grasset després que l'editorial Gallimard l'haguès rebutjat. Va tenir tant d'èxit que l'editorial va disculpar-se amb ell per tal de po
der publicar el segon volum, A l'ombra de les noies en flor, que li va valdre el premi Goncourt 1919. 

Per saber-ne més us deixem els següents enllaços: 

Proust i "A la recerca del temps perdut", en Prestatages Virtuals 


A la recerca del temps perdut, en Wikipèdia 




Podeu trobar títols sobre Marcel Proust a la Biblioteca Virtual de Cervantes


I també recuperem dos díptics que va publicar la Cristina en aquest blog sobre temàtiques relacionades amb l'obra de Proust:

Dificultats editorials


Cortesanes literàries