Llum d'agost, William Faulkner

Aquesta novel·la del Premi Nobel de Literatura, William Faulkner, de la que parlarem al setembre, té dos grans fils conductors: la història de Lena Grove i la seva recerca de l'home que la va deixar embarassada; i la història de la turmentada existència de Joe Christmas, un home meitat blanc meitat negre. Aquestes dues històries serveixen l'autor per escriure la gran novel·la sobre la negritud i la marginació dels negres al sud dels Estats Units, i sobre la qual també sobrevola la condició –amarga– de la dona en aquest mateix territori.

Com a altres novel·les seves, Faulkner dóna la mateixa importància al contingut i a la forma. Així, en aquesta novel·la ens trobem amb capítols explicats per diferents personatges alternant la primera persona, els monòlegs lliures, i la veu d’un narrador que segueix al personatge; i una narració que no està escrita de forma lineal, sinó que mitjançant flash-backs i la narració del present es va conformant la història que ens vol explicar l'autor.

Per complementar la lectura, hem preparat aquest díptic sobre la literatura escrita per esclaus negres:


Si voleu més informació sobre William Faulkner, en aquest enllaç podeu consultar el díptic que vam preparar quan vam llegir El soroll i la fúria

Bona lectura!

La Regenta, Leopoldo Alas "Clarín"

El mes d'agost llegirem aquesta novel·la, considerada la millor novel·la del S.XIX a Espanya i la segona millor novel·la espanyola després de El Quijote.

Dominada per un poderós motiu central, la passió sacrílega de Fermín de Pas per Ana Ozores de Quintanar, la trama argumental d'aquesta obra, tan complexa com apassionant, en la que es barregen diferents ambients socials i conflictes interpersonals, és un retrat corrosiu d'una ciutat de províncies, regida per una ociosa classe alta i per un clero que imposa una moral hipòcrita i asfixiant. 


En el díptic que us hem preparat aquest mes, fem una comparació entre les tres grans novel·les sobre l'adulteri del segle XIX: La Regenta, Anna Karenina i Madame Bovary


Gaudiu de la lectura!