Un lloc entre els morts, Maria Aurèlia Capmany

L’any 2018 es commemoren els 100 anys del naixement de Maria Aurèlia Capmany (1918-1991), novel·lista, dramaturga, assagista, traductora, activista cultural, antifranquista i feminista.

Filla del folklorista Aureli Capmany, fou una de les escriptores catalanes més polifacètiques de la seva època. Cultivà la narrativa, el teatre, l’assaig i altres gèneres literaris a banda de dedicar-se també a la traducció.


En narrativa, ben aviat destacà i guanyà el premi Joanot Martorell el 1948 amb la novel·la El cel no és transparent i el premi Sant Jordi de 1968 amb Un lloc entre els morts, entre d’altres premis literaris.

Com a assagista, destaquen les seves obres sobre la situació de la dona així com els nombrosos articles que dedicà a diversos aspectes de la cultura i de la societat catalana. En el camp de la dramatúrgia, fundà l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual amb Ricard Salvat.

Va ser regidora (1983-1987) i responsable de les àrees de Cultura i d’Edicions a l’Ajuntament de Barcelona i membre de la Diputació de Barcelona des del 1983 fins que va morir el 2 d’octubre de 1991. Membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i presidenta del Centre Català del Pen Club, l’any 1982 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

Nosaltres llegirem Un lloc entre els morts, una novel·la històrica desenfadada i personal. D'una banda, se centra en escenaris i personatges reals: Barcelona, Cervera i més tangencialment Venècia, en el pas del segle XVIII al XIX, amb la invasió del general Duhesne i la influència francesa; però, de l’altra, el fil conductor de l’obra és la vida d’un personatge de ficció, Jeroni Campdepadrós i Jansana, permanent insatisfet i inadaptat, que morirà molt jove. Hereu atípic d’una família rica, Jeroni, apostarà per la pervivència a través de l’escriptura.


A més, us hem preparat aquest díptic en el que podeu llegir una entrevista que li va fer la Montserrat Roig, esperem que la trobeu molt interessant:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada