Comentaris sobre "Escales amunt"

El proper 5 de març ens trobarem per comentar Escales amunt, de la nostra benvolguda Maria Aladern. Sovint es parla de com l'home modifica el que l'envolta però també és evident que l'entorn afaiçona les persones. L'autora ofereix al lector la possibilitat i el plaer de descobrir el paper de l'entorn proper en l'evolució de la protagonista. 

La Dora ha passat uns anys en uns verals on ha après a caminar amb els ulls baixos. Ara fa la maleta amb poca roba i tres llibres de primària: una enciclopèdia, un catecisme i un llibre d'urbanitat. La mare la porta a ciutat a servir a casa d'un notari; cerquen l'adreça que els han indicat i, escales amunt, arriben al primer pis. Pujar aquelles escales canviarà la vida de la Dora. 

Amunt i avall, esglaó a esglaó, la Dora descobreix realitats i desenvolupa capacitats. L'entorn petit burgés, el notari i la seva muller, fer de minyona, la lectura i la tasca de copiar documents, els personatges que entren i surten de la casa, els esdeveniments; tot plegat fa que la Dora creixi pas a pas. Ho fa en tres àmbits de progrés personal: el cognitiu, descobreix i aprèn; l'afectiu, estima i és estimada; i el comportament, actua. 

Els anys passen, en queda ben poc d'aquella noieta que caminava amb els ulls baixos i quan la senyora vol reduir-la al peper de minyona, se li desperta la necessitat d'escollir lliurament una forma de vida. Reacciona, torna a fer la maleta i puja escales amunt fins a l'últim  pis de l'edifici on troba un nou entorn que li ofereix horitzons per descobrir. 

L'ambient, els personatges, les situacions i els esdeveniments flueixen harmònicament al llarg de la novel·la. L'autora, amb un estil acurat i el ritme precís, capta l'interès del lector des de l'inici i, en finalitzar, li regala un desenllaç obert. 

A continuació us presentem dos enllaços de la Cornèlia Abril sobre la presentació del llibre i l'entrega de premis del IX El Cistel
l: 


Presentació del llibre "Escales amunt" de Cornèlia Abril  


La blanenca Maria Aladern guanya el IX premi El Cistell




Podeu venir a buscar el vostre exemplar a la biblioteca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada