El Quadern daurat, Doris Lessing

Aquest mes a la trobada de la Tertúlia Literària per a Adults - Dijous de Lletres i Mots comentem el llibre de Doris Lessing el “Quadern daurat”.

Explica la novel·la esdeveniments de la vida de Doris Lessing?
Sí, ella com altres escriptors varen ser comunistes i en aquest llibre exposa molt bé i amb qualitat literària els temes que li van preocupar durant la seva època: els problemes socials, les relacions polítiques del marxisme-comunisme, la seva lluita dins aquest moviment i les complicacions d'aquest partit.
Dones lliures és una crítica al fracàs, la decepció i la impossibilitat de la convivència entre homes-dones.
Ens explica la vida de dues amigues molt unides per l’amistat i les circumstancies; elles dues eren dones casades, posteriorment divorciades i amb fills educats sense el pare.
Un altre tema que li va preocupar a Doris Lessing, escriptora, eren les relacions del joves amb l'art, és a dir, l'altra mirada, la col·laboració dels artistes dins el moviment social de l’època. Ella mateixa va contribuir a expressar l'art literari amb aquesta novel·la, basant-se en fets reals fa ficció i explica narrativament les relacions de les amigues, així com les seves vides.
La seva descripció m'ha semblat clara, entenedora i meravellosament intel·ligent.
L’autora escriu també que: “llegir el pròleg i els episodis de Dones Lliures  m’ha generat sentiments i emocions, i el meus sentits s'han despertat per gaudir de la bona literatura que també s'aprèn dels esdeveniments de l'època de l’escriptora”.
Per altre banda, El quadern daurat em sembla una obra mestra on l’autora posa per escrit totes o moltes de les seves vivències, aspectes de la seva vida i ho fa amb la sinceritat i versemblança que vol.
Els personatges poden ser ficticis, però estic convençuda que s'inspirava en coneguts. Parla dels seus sentiments i dóna la seva opinió del que li sembla el partit comunista des de la seva veu i la seva experiència.
Aquesta novel·la il·lustra molt sobre la II Guerra Mundial i també del “camarada”  Stalin”que ella, entre 1950 i 1952, el titlla d'assassí. Ja s’havien fet les purgues stalinistes en una època molt dura i dolorosa per als veritables comunistes europeus.
Doris Lessing també parla de les seves experiències amoroses, l’amor, el desengany, la frustració i el dolor d'una convivència no estimada.
L’autora és una dona valenta, separada del marit i amb una filla que la cuida amb tot l’amor, però també amb tots els entrebancs que això comporta. Una dona sola, escriptora i comunista.
En la novel·la hi ha molta literatura i molta veritat.


Rosa Maria Molina Pineda 
Participa a la Tertúlia Literària per a Adults - Dijous de Lletres i Mots
agost 2019

Cap comentari:

Publica un comentari