Ressenya de "L'acabadora", per Anna Torruella

L’autora escriu des de una vivència personal.

Ser d’una illa com Sardenya, amb una cultura  tradicional difícil d’entendre en moltes de les seves costums, marca  encara que te'n vagis a viure a la península.

Maria Listru quarta  filla biològica d’Anna Teresa Listru,  va ser adoptada per la  Tzia Bonaria Urrai, dona que ja era vella  des que era jove.  El seu ofici era de modista encara que també exercia d’acabadora (la que ajuda a ben morir). Segons ens diu l’autora,  la Bonaria actuava  abans que el Senyor determinés que aquella ànima ja havia menjat prou pa.

Nicola , noi jove  mutilat a causa d’una venjança, no va acceptar mai la seva desgracia i no es cansava  de demanar a  la Bonaria  que  l’ajudés a morir. Ell mateix li va suggerir que podia ser en la nit de les ànimes. En aquella nit  no tocaven les campanes  i totes les portes de les cases eren obertes  a pesar del fred. La Zia s’hi resistia, però el record del seu antic amor, va fer que l’ajudés. El que no va tenir en compte, però, és  que  entremig de la foscor hi va haver un testimoni d’aquest fet.

Quan l’Andria Bastiu germà d’en  Nicola , noi poc fet, quasi infantil, davant la desgracia del seu germà demana a la Maria que es casin, en  un dels punts culminants de l’obra, és llavors quan  la noia s’assabenta de l’activitat de la seva mare.

En una discussió entre la  Maria i la Bonaria , aquesta li diu que a la vida farà moltes coses que no li agradarà fer. Va haver de passar una bona etapa de lluita interior  per arribar a comprendre aquestes paraules.

Una obra de lectura fàcil i que t’enganxa. No obstant,  esperava una mica més de profunditat en aquest ofici tant curiós com el  d’acabadora.

Dels premis literaris obtinguts, el Mondello i el Campiello, no sabria  valorar ben bé si és una obra com per poder gaudir d’aquest guardons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada