LiceuBIB Carmen

LiceuBIB és un projecte de col·laboració entre el Departament de Cultura (a través del Servei de Biblioteques), de la Direcció General de Cooperació Cultural i el Gran Teatre del Liceu per facilitar que les biblioteques ofereixin clubs de lectura i d'audició al voltant de l'òpera, facilitant-los recursos per dur a terme aquestes activitats: lots de llibres, conferències, recursos d'informació per conèixer millor les obres operístiques i avantatges per assistir a les funcions. 

És el cas de Carmen, de Prosper Mérimée, obra que comentarem de forma virtual el proper 4 de juny per mitjà la plataforma zoom. 




 Què té aquesta òpera?
És alhora l’òpera més espanyola i la més francesa. Conté tots els tòpics hispans −la gitana, el torero, els contrabandistes...− i una música absolutament genial que li ha fet traspassar fronteres territorials per convertir-se en un mite d’abast universal com ho són Don Joan o Faust. Ha estat mal compresa tant pels que es van escandalitzar per la modernitat del personatge de Carmen (dona segura d’ella mateixa que estima la llibertat per sobre de tot), com per qui hi han vist un dona fatal, devoradora d’homes. És, per tant, un dels paper més complexos del repertori.

Breu resum argumental
L’òpera ens situa a Sevilla cap a 1830, on un soldat s’enamora d’una gitana de la fàbrica de tabacs, de la qual rebrà la fiblada del desamor i la gelosia fins a la tragèdia.

Sobre la Lectura
Prosper Mérimée (París, 1803-Cannes, 1870) escriptor, historiador, arqueòleg, va estudiar Dret i va ser traductor al francès des de nombroses llengües. Amant de l’exotisme, va viatjar a Espanya en nombroses ocasions, hi va fer amistat amb Eugenia de Montijo, va ser nomenat senador entre d’altres càrrecs i on l’autor diu haver conegut els protagonistes de la seva novel·la.


Va ser el propi compositor qui va triar la novel·la Carmen (1845) subjugat pel personatge d’aquesta dona que en el text és lladre, mentidera, assassina que viu en un país llavors considerat exòtic, Espanya, del qual es descriu la tragedia quotidiana de la misèria dibuixada de forma violenta i amb colors forts que el llibret de l’òpera edulcora. Tanmateix, se centra en la dona libèrrima i deixa fora aspectes millor explicats a la novel·la com ara el drama de don José en sacrificar tots els seus valors.


Una introducció a Carmen


Explicada per Ramón Gener, a l'Òpera en texans de TV3






Audicions comentades


   I també a 







Acabem aquesta temporada submergits en unes circumstàncies excepcionals que ens demanen també accions excepcionals. La incertesa davant la Covid-19 no ens permet dir encara com serà la temporada 2020/21 de LiceuBIB, però del que estem segurs és que els implicats no ens aturarem per continuar fent arribar a tothom el meravellós món de l'òpera; hi estem treballant i us en mantindrem informats.

De moment, hi ha en funcionament un club virtual sobre òpera, al qual tots hi sou convidats: http://biblioteques.gencat.cat/clubsvirtuals

A més aquests dies podreu gaudir de l'òpera Rigoletto de G. Verdi , amb una excel·lent introducció a càrrec de Marcel Gorgori, en el marc d'"Ópera para todos" de CaixaFòrum: https://bit.ly/2SCkcKs




#JoEmQuedoACasa
#LaCulturaaCasa
#Bibliotequesacasa




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada