Lectura del mes de Març

El proper 5 de març ens trobarem per comentar Escales amunt, de la nostra 
benvolguda Maria Aladern. És una metàfora de l'evolució d'una noia de poble que deixa el convent per anar a servir a casa  d'una  família  de la burgesia catalana. El seu afany d'aprendre i la lluita per obrir-se pas  a  través  d'un ambient arrogant on el menyspreu i la doble moral són acceptats  socialment, l'empenyen a escalar posicions. La Maria ens regala descripcions  amb  tocs d'ironia de l'època de la transició política. 

Maria Aladern Sagrera va néixer el 17 d'octubre de l'any 1941 a Blanes, on ha residit sempre. Filla de pescadors i néta de pagesos, després d'una vida laboral dedicada al comerç, en jubilar-se, fa realitat el somni d'introduir-se en el  món  de la literatura.  Després de  formar-se  a l'Escola  d'Escriptura  de l'Ateneu  Barcelonès,  inicia la  seva  carrera  literària  amb  la publicació de Camins d'arrels, obra guanyadora del IV certàmen Paraules a Icària, que convoca l'Ajuntament de Barcelona i Edicions Saragossa.  L'any  2014  va publicar  El bram de l'aigua, posteriorment Escales amunt (obra guanyadora de la IX certàmen Paraules a Icària 2017) i al 2019 L'hoste inesperat. 

La seva capacitat d'observació i un estil àgil i planer fan que construeixi narracions costumistes a partir de la terra, la gent i de les petits i grans històries de cada dia que coneix prou bé. 




Podeu venir a buscar el vostre exemplar a la biblioteca

Lletres en viu

El programa Lletres en viu afavoreix el contacte entre els lectors i els autors de literatura catalana mitjançant la seva presència en les trobades als clubs de lectura que s'organitzen a les biblioteques. Aquesta interacció va ser palpalble el 6 de febrer entre Vicençs Llorca i els membres de la Tertulia de la Biblioteca Comarcal de Blanes. 

Va ser una experiència fantàstica. 

En Vicenç és un autor molt  proper, i tothom es va sentir molt còmode. Els participants del club de lectura van intervenir aportant comentaris interessants i van poder fer-li preguntes que ens van ajudar a desvelar tots aquells aspectes de la novel·la que ens havien passat per alt. 
Cal dir que es una obra de les que se'n pot fer una segona lectura per acabar de trobar relacions i sub-trames que aporten valor afegit a l'argument central. 

Tothom va coincidir que és una novel·la plena de poesia, tal com l'autor. Mitjançant l'enfrontament a la crisi personal i econòmica a que s'enfronta el protagonista, es planteja un renaixement, en el que l'amor és la clau de pas. Aquest viatge cap a un nou renaixement està farcit de referències literàries al pas del temps, artístiques, musicals, històriques i geogràfiques, tot fent un salt al món imaginari, oníric i mitològic. Els personatges estan molt ben construïts. 

En Vicenç ens va explicar que està treballant en una nova novel·la que ben segur llegirem.



I un cop més us hi esperarem amb un exemplar disponible per ser llegit i compartit.