Comentaris sobre "Pel cantó de Swann"

Estem treballant en la propera lectura Pel cantó de Swann, de Marcel Proust, el primer dels set volums que formen A la recerca del temps perdut, la història d'una vida, de la infantesa a l'edat adulta, explicada en primera persona per un narrador sense nom. 

El contingut d'aquest primer volum inclou "Combray", "Un amor de Swann" i "Els noms del país: el nom", editats per l'editorial Grasset en 1913, a compte de l'autor mateix i després per l'editorial Gallimard, en una versió modificada al 1919. 

Comença amb l'evocació del flux de records que assetgen el narrador durant l'endormiscament, moment en el qual la consciència d'un mateix és prou desactivada perquè hi interfereixi la raó. El narrador va reconstruint una imatge fragmentada de la seva infància a la vila de Combray a còpia d'evocació d'aquells records involuntaris que ressorgeixen de bell nou quan determinats actes del present evoquen sensacions aparentment oblidades. Aquesta tècnica és descoberta pel protagonista en un dels passatges més coneguts de l'obra: aquell moment en què les sensacions que li provoca el gust d'una magdalena sucada en una tassa de te, li provoquen una allau de records que havien romàs "perduts" i que, un cop recuperats, resten com a "temps recobrat". 


"Un amor de Swann", la segona part de Pel cantó de Swann, es publica sovint separadament. Aquesta obra narra les peripècies sentimentals de Charles Swann amb Odette de Crécy i, com que es tracta d'una història independent i relativament curta, es considera que pot ser una bona introducció a l'obra i s'estudia sovint als centres educatius francesos. El lector, ja sigui d'edat mitjana o jove, troba forçosament un poc de si mateix en un Swann enamorat i amb el seu amor enfortit per les contrarietats que va trobant.



Per anant fent un tastet us deixem els següents enllaços on trobareu ressenyes destacades: 


Pel cantó de Swann, en Llegir en cas d'incendi
Un amor d'en Swann, en Xavier Serrahima: el racó de la paraula



#JoEmQuedoACasa
#LaCulturaaCasa
#Biblioteqeusacasa