84 Charing Cross Road

El mes de maig comentarem aquesta novel·la epistolar entre una escriptora nordamericana i un llibreter anglès.

L’obtubre de 1949, Helene Hanff, una jove escriptora desconeguda, envia una carta des de Nova York a Marks & Co., la llibreria situada en el 84 de Charing Cross Road, a Londres. Apassionada, maniàtica, extravagant i moltes vegades sense diners, la senyoreta Hanff li reclama al llibreter Frank Doel volums gairebé introbables que calmaran la seva insaciable ànsia de descobriments. Vint anys més tard, continuen escrivint-se, i la familiaritat s’ha convertit en una intimitat gairebé amorosa. Aquesta correspondència excèntrica i plena d’encant és una petita joia que evoca, amb infinita delicadesa, el lloc que ocupen els llibres en la nostra vida... i les llibreries. 84 Charing Cross Road va passar gairebé inadvertit en el moment de la seva publicació, però des de la dècada dels setanta s’ha convertit en un veritable llibre de culte a ambdós costats de l’Atlàntic.

Com a material d'acompanyament, hem preparat un díptic en el que trobareu adaptacions cinematogràfiques de novel·les protagonitzades per escriptors:



Tertúlia sobre Bolaño

Ahir la tertúlia sobre Los detectives salvajes va ser molt interessant i atractiva. Vam comptar amb la presència de la Lourdes Domènech que va fer una introducció sobre el món literari de Bolaño. A més, com que molts dels tertulians van conèixer l'escriptor, tota la sessió va estar plena d'anècdotes i comentaris sobre ell.

Molts dels tertulians, que no coneixien l'obra de Bolaño, van quedar agradablement sorpresos en llegir-lo i van comentar que, tot i la dificultat del text, els hi havia agradat.



La Lourdes va comentar que Roberto Bolaño sempre deia que llegir només un llibre seu era com llegir només una part d'una obra i que o es llegien tots els seus llibres o no es llegia cap. Així que us animem a continuar descobrint, o redescobrint, l'obra d'aquest gran autor. A la nostra biblioteca podeu trobar els seus llibres!

Los Detectives salvajes, Roberto Bolaño

La Tertúlia literària Dijous de Lletres i Mots s'ha volgut afegir a la conmemoració del desè aniversari de la mort de l'escriptor xilè Roberto Bolaño dedicant la tertúlia del mes d'abril al llibre que va propiciar el seu reconeixement mundial: Los detectives salvajes.

Aquesta obra, amb la que va guanyar el premi Romulo Gallegos, explica la història d'Arturo Belano i Ulises Lima, els detectius salvatges, que surten a buscar les empremtes de Cesárea Tinajero, la misteriosa escriptora desapareguda a Mèxic en els anys immediatament posteriors a la Revolució, i aquesta cerca, el viatge i les seves conseqüències, s’allarguen durant vint anys, des de 1976 fins a 1996, el temps canònic de qualsevol viatge, bifurcant-se a través de múltiples personatges i continents, en una novel·la a on hi ha de tot: amors i morts, assassinats i fugues turístiques, manicomis i universitats, desaparicions i aparicions. 

Aquesta vegada, per complementar la lectura hem fet un díptic en el que podeu trobar l'última entrevista que va concedir Bolaño, i alguns consells que va donar per escriure contes.

Esperem que us agradi!