Ressenya de "La marca de l'home", per Josep Gaitan

Edició any 2000
traducció en català 2011

Personatges .
                        Coleman Silk   professor universitari (ex-degà – professor) 71                         anys
                        Iris , esposa del professor
                        Faunia, amant , 34 anys
                        Les Farley, ex-marid de Faunia
                        Delphine Roux, la nova degà (francesa)
                        Zuckerman, l'escriptor

L'any 1998 data que marca l'afer Clinton, president EUA i la becària Lewinsky, és curiosa per la importància donada a aquest afer sexual, el president serà recordat per això, fa sortir el puritanisme i fariseisme de la societat americana, només?, l'autor recalca aquest fet per donar-nos una de les pistes de la novel·la que queda reflectit en el comportament dels companys i familiars dels protagonistes .
Tot passa en una petita ciutat de la nord-amèrica rural moderna, Athena, on el racisme (origen, religió, ....) marca a la persona.
El narrador és un escriptor amic, aïllat en aquesta regió per motius d'una malaltia greu que opta amb el retir en lloc de viure rodejat de la gent i la ciutat, i això li permet poder oferir-nos la visió externa i alhora interna dels fets
El llenguatge utilitzat és sobri i entenedor, molt dur i sense tabús, les seves 400 pàgines et tenen subjugat tot hi saber des de bon començament el desenllaç .
És una novel·la aparentment molt simple, la relació sexual entre dues persones adultes amb una diferència d'edat especial, home de 70 anys, jubilat i enviudat, pare de 4 fills, antic Degà de la universitat de la ciutat, ple de ràbia per una injustícia que provoca la seva retirada.
La dona jove de 34 anys, mare de dos fills, separada per maltractaments, dona de serveis de neteja i perseguida pel seu ex marit...
Tots dos tenen una vida de conflictes, mentides i secrets, només són autèntics entre ells, aconseguint una pausa en la seva turmentosa vida. El catalitzador és el sexe, viscut per ell com l'última etapa i per ella com l'evasió de la monotonia i el desig de sentir-se viva.
Apareix com a teló de fons la guerra del Vietnam i les terribles conseqüències dels ex-soldats (problemes psicològics i d'adaptació), capaços de considerar-se “màquines de matar”
L'autor ens presenta la diferència entre la cultura universitària americana i l'europea la qual cosa produirà uns efectes deplorables (enveja, rancúnia, racisme ....)
En tota la narració surten a relluir les necessitats, defectes i comportaments de les persones i les carències de la societat americana (occidental) i com de sola es pot trobar la persona.
Hi ha un capítol molt aclaridor sobre el que és la marca de l'home (cornella) que dóna nom a la novel·la.
D'aquesta obra es va fer un film “La mancha humana” protagonitzada per Nicole Kidman i Anthony Hopkins (2000)
Philip Roth està considerat un dels millors escriptors americans vius.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada